Sayfalar

6 Mayıs 2014 Salı

DÜNYANIN EN İYİ MÜZELERİ

İnsanlığın tarihini ve sanatın güzelliğini kitaplardan okuyabilirsiniz ama derinliğini ve hissiyatı alabileceğiniz tek yer müzelerdir.Dünyada sayısız esere ev sahipliği yapan binlerce müze var.Paha biçilemez nadide eserlerden oluşan en gözde müzeler hangisi merak ediyor musunuz?

İşte o müzeler :

1 – Louvre Müzesi (Le Musée du Louvre)

Dünyanın en çok ziyaret alan müzesi Fransa'nın başkenti Paris'de bulunur.Mısır,Yunan,İslam medeniyetleri ve daha birçok yerleşime ait 300 bine yakın eser yer alır.Mona Lisa başta olmak üzere sayısız Leonardo da Vinci eseri,Michelangelo,Rembrandt gibi ressamlara ait resimlerin yanında, Venus De Milo gibi heykeller yada İznik çinileri,Antakya mozaikleri gibi geniş bir koleksiyona ev sahipliği yapan bu müzeyi tamamen gezmek bir kaç gününüzü alabilir.



2 – Vatikan Müzeleri (The Vatican Museums)

Dünyanın fiziken belki en küçük ama manen en büyük ülkelerinden Vatikan'da bulunur.Rönesans döneminde inşa edilmiş başta Dünyanın en güzel heykellerine olmak üzere çok sayıda esere ev sahipliği yapar.Yalnız müzelerin içinde bir yer vardır ki,sadece onun için bile defalarca gitmeye değer.Sistina Şapeli.
Papa seçimlerinin yapıldığı bu şapel Michelangelonun 4 yıl boyunca uğraşarak oluşturduğu tavan freskleri ile ünlüdür.

 

 

 


3) Ermitaj Müzesi (The State Hermitage)

Rusya'nın Saint Petersburg şehrinde yer alan Dünyanın en büyük ve en eski müzelerinden olan Hermitage içinde 3 milyondan fazla eser bulundurarak Guiness Rekorlar kitabına girmiştir.Çok geniş bir tablo koleksiyonu bulunur,Neva nehri kıyısında bulunan müzeyi tam anlamıyla gezmek için en az 2 gün ayırmak gerekebilir.





4) İngiltere Müzesi (British Museum)

İngiltere'nin Londra şehirinde yer alan British Museum paha biçilemez eski çağ yapıtlarını bünyesinde barındırır.Yunan heykelleri,Asur kabartmaları,tunç ve fil dişinden yapılan Afrika heykelcikleri gibi çok çeşitli bir koleksiyona sahiptir.






5)Metropolitan Sanat Müzesi (The Metropolitan Museum of Art)

Amerika'nın New York kentinde bulunan Müzede Mısır, Yunan, Avrupa, İslam ve Japon Sanatı gibi kategorilerde çeşitli eserleri görmek mümkündür. Yaklaşık 2 milyon eser bulunan Müze Central parkın yanında yer alır.Çeşitli ülkelerin eserlerini toplayarak yıl boyunca özel sergileri ziyaretçilerine sunar.





6) Mısır Müzesi (Egyptian Museum)

Mısır'ın başkenti Kahire'de bulunan Kahire Mısır Müzesi eski Mısır uygarlığına dair harika bir koleksiyonu bünyesinde barındırır.Tam anlamıyla bir arkeoloji müzesidir.




7) Prada Müzesi (Museo del Prado )

İspanya'nın başkenti Madrid'de bulunan Prado Müzesi müze ve sanat galerisidir, ilk olarak heykel ve resimlerin sergilendiği bir galeri olarak kurulmuştur.Daha sonra madalyalar, sikkeler, çizimler ve baskılarında dâhil olduğu binlerce eser müzede sergilenmeye başladı. Halen Madrid’ i ziyaret eden her turistin ziyaret ettiği ilk duraklardan biridir. İspanyol ve Hollandalı ressamlarının pek çoğuna ait eser bulunur.





8) Uffizi Galerisi (The Uffizi Gallery)

İtalya'nın Floransa şehrinde yer alan dünyanın en eski galeri-müzelerinden biridir.İçinde Caravaggio,Botticelli,Raffaello gibi ressamların eserlerini barındırır.Yüksek sezonda birkaç saat süren giriş kuyruğuna razı olunmalı.





9) Rijksmuseum

Hollanda'nın Amsterdam şehrinde müze bölgesinde bulunur.Müzede Jacob van Ruysdael, Frans Hals, Johannes Vermeer, Jan Steen ile Rembrandt'a ve atölyesinde çalışan öğrencilerine ait tablolar bulunur. Müze ayrıca Hollanda'nın en büyük sanat tarihi kütüphanesini de barındırır.Müze 1800 yılında kurulmuştur.




10) Smithsonian Müzeleri

Amerika'nın başkenti Washington DC 'de bulunur. Bünyesinde 200 bilim adamının çalıştığı, dünyada doğa tarihi ve kültürleri alanında en fazla sayıda uzmanın bir arada bulunduğu tek yer olma özelliğine sahip Doğa Tarihi Müzesi, yılda 6.8 milyon kişiye ev sahipliği yaparak dünyanın en fazla ziyaret edilen üçüncü müzesidir.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder